ymi samymi nazwami. Obecnie do jakiejkolwiek byśmy się nie udali kawiarni, czeka nas nie lada wyzwanie pod postacią wyboru rodzaju kawy, na który mamy ochotę. Od małego, czarnego espresso, poprzez cappuccino, na różnych rodzajach caffe latte kończąc - wybór jest szeroki, a to jeszcze nie wszystkie możliwe opcje. Do wyliczanki należałoby dodać jeszcze flat white czy americano. Można do tego dodać już bardziej swojsko brzmiącą kawę po wiedeńsku z dodatkiem bitej śmietany, czy kawę po irlandzku z tak zwaną wkładką. To oczywiście nie wszystkie rodzaje kawy, jakie można spotkać. Każdy z tych rodzajów charakteryzuje się czymś innym i posiada swój własny sposób przyrządzania. Można więc z całą dozą pewności stwierdzić, że na brak różnorodności w tej kwestii narzekać nie możemy.
Włoskie rodzaje kawy
Można stwierdzić, bez cienia wątpliwości, że krajem kawy w Europie są Włochy. Picie kawy jest tam swoistym rytuałem i istotną częścią kultury włoskiej. Któż z nas nie zna nazw, takich jak espresso, cappuccino czy caffe latte? Wszystkie te sposoby przygotowywania kawy pochodzą właśnie z Włoch. Co ciekawe, większość osób może kojarzyć, że to właśnie od spożycia espresso rozpoczyna się dzień, dzięki któremu dostaniemy z rana zastrzyk kofeiny. Rzeczywistość we Włoszech jednak wygląda nieco inaczej, ponieważ tam tradycyjnie dzień rozpoczyna się od wypicia filiżanki cappuccino do śniadania. Espresso można wypić dopiero popołudniu, jako dodatkowy zastrzyk energii w środku dnia. Inną ciekawostką dotyczącą spożywania kawy w tradycyjnej, włoskiej kawiarni jest to, że serwowana kawa może wydawać się zimna. Jest to jednak tylko pozorne wrażenie, dlatego że podaje się tam kawę, która jest gotowa do spożycia, czyli ma optymalną temperaturę żeby wypić ją od razu. Włoska tradycja picia kawy jest bardzo istotną częścią tamtejszej kultury.
Kawa w kulturze
Kawa, poza tym, że stanowi bardzo ważny artykuł spożywczy w handlu, znalazła także swoje miejsce w szeroko pojętej kulturze. Idealnym przykładem mogą być Włochy, gdzie obecne są rytuały picia kawy i bogata tradycja jej przyrządzania w określony sposób. Nie jest to jednak jedyny kraj, w którym kawa stała się elementem kultury. Będąc najbardziej popularną używką, kawa znalazła się w wielu zakątkach świata i stała się napojem, którym delektuje się wiele osób. Czy tego chcemy czy nie, kawa przeniknęła do kultury w sposób naturalny, stając się jej częścią. Istnieje wiele tradycyjnych metod przyrządzania kawy, jeden z nich jest nawet opisany w Panu Tadeuszu, epopei narodowej. Tak samo w wielu utworach, zarówno europejskich, jak i tych zamorskich, można znaleźć wzmianki o kawie. Nie wspominając o kolekcjach w muzeach, zawierających przyrządy do parzenia kawy, czy bogato zdobione filiżanki, w których była serwowana. Także współcześnie obecne są różne rytuały i tradycje związane z kawą, jak chociażby popularne "wyjście na kawę".
Ciśnieniowe ekspresy do kawy
Istnieje wiele różnych metod parzenia i przyrządzania kawy, jednak niewątpliwie stosowanie odpowiednich ekspresów zdecydowanie ułatwia sprawę i pozwala jednocześnie na przygotowanie różnych rodzajów kaw. Najczęściej spotykanymi ekspresami są ekspresy ciśnieniowe, spośród których można wybierać między różnymi modelami, które posiadają inne funkcje. Najbardziej zaawansowane, profesjonalne ekspresy do kawy znajdują swoje zastosowanie głównie w branży gastronomicznej. Oczywiście również w biurach dużych i średnich korporacji używa się ekspresów do kawy. Nie należy także zapominać o domowym zaciszu, w którym też możemy się rozkoszować smakiem wyśmienitej kawy. Ekspresy do kawy sprawdzają się więc zarówno w gastronomii, miejscu pracy oraz, rzecz jasna, w prywatnych domach. W sprzedaży znajduje się wiele modeli, więc wybór odpowiedniego ekspresu, który będzie spełniał nasze wymagania, może wcale nie być taki łatwy. Poszczególne ekspresy mają różne funkcje, chociażby takie jak mielenie kawy, spienianie mleka czy też nawet możliwość samoczyszczenia.
Czym jest kawa
Kawa, znana niemal w każdym zakątku świata, jest najbardziej popularną używką. Mianem kawy określa się rodzaj napoju, który jest sporządzany z odpowiednio przypalanych, a następnie mielonych ziaren kawowca. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że napój, którym mogą się cieszyć każdego ranka przez pójściem do pracy, jest efektem odpowiednio przygotowanych ziaren rośliny zwanej kawowcem. Istnieje około 140 gatunków odmian tej rośliny, ale tylko niektóre z nich nadają się do uprawy. Kawowiec uprawia się w regionach strefy tropikalnej, czyli między dwoma zwrotnikami - północnym zwrotnikiem Raka a południowym zwrotnikiem Koziorożca. Sama kawa jest zazwyczaj podawana na gorąco i źródeł jej pochodzenia dopatruje się w Etiopii. Ponadto kawa jest uważana za główne źródło kofeiny, której zawdzięcza swoje pobudzające właściwości. Istnieje wiele odmian kawy, które różnią się często smakiem i aromatem. W zależności od miejsca, z którego pochodzą ziarna, poszczególne odmiany kawy gwarantują różne doznania smakowe.